Jak uvařit ten nejlepší vepřový guláš


2 hod.


Kulinářský nadšenec


4-6 porcí

Vepřový guláš je klasickým pokrmem, který kraluje na stolech mnoha rodin již po několik generací. Tento aromatický a hřejivý pokrm je jedním z nejoblíbenějších jídel, zejména na podzim a v zimě. Historie vepřového guláše sahá až do 19. století, kdy maďarští pastevci vařili maso ve velkých kotlích na ohni. Postupem času se recept na tento pokrm vyvíjel a stal se jedním z nejoblíbenějších domácích jídel. V každé rodině je recept na vepřový guláš jiný a liší se i způsob přípravy a použité ingredience. Ať už se však používají jakékoli ingredience, vaření vepřového guláše je vždy spojeno s tradicí a chutí, kterou známe od našich maminek a babiček. V tomto článku se s vámi podělíme o osvědčené způsoby přípravy vepřového guláše a oto, jaké suroviny použít, aby byl pokrm nejen chutný, ale také zdravý a výživný.

Guláš v sousedních zemích

V polské verzi guláše se k masu obvykle přidává hodně zeleniny, například cibule, mrkev, celer, paprika nebo rajčata. Často se podává s bramborami nebo kroupami a někdy s těstovinami. Polská verze vepřového guláše je o něco méně pikantní než maďarská, ale přesto má výraznou chuť a vůni.

Na Slovensku se guláš nazývá „gulaš“ a často se připravuje s paprikou a bramborami. Německý guláš z vepřového masa se nazývá „gulasch“ a obvykle je servírován s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Maďarská verze vepřového guláše zvaná „gulyás“, je pikantnější a obsahuje méně zeleniny než například polská verze. K masu se přidává hlavně cibule, paprika, rajčata a brambory. Maďarský guláš se tradičně vaří ve speciálním hrnci zvaném „bogrács“, se kterým lze vařit na ohni. Maďarský guláš z vepřového masa se vyznačuje intenzivní chutí a vůní díky použití charakteristického koření, jako je sladká a pálivá paprika, kmín a koriandr.

Guláš z vepřového masa je bez ohledu na zemi pokrm, který je spojen s tradicí a domácí kuchyní. Existuje mnoho způsobů jeho přípravy a každá rodina má svůj vlastní jedinečný recept. Bez ohledu na variantu má vepřový guláš vždy intenzivní chuť a vůni, která potěší chuťové buňky a zahřeje tělo. V následujícím odstavci se společně podíváme na to, jak krok za krokem připravit ten nejlepší vepřový guláš, který je inspirovaný českou verzí tohoto pokrmu.

Ingredience:

  • 1 kg vepřového masa (plecko nebo šunka), nakrájené na kostky
  • 2 cibule nakrájené na kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce sádla (nebo oleje)
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 čajová lžička sušené majoránky
  • 1 bobkový list
  • 500 ml drůbežího nebo hovězího vývaru
  • 2 střední brambory, oloupané a nastrouhané
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte sádlo nebo olej. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova.
  2. Na pánev přidejte maso a česnek a smažte, dokud maso nezhnědne.
  3. Přidejte sladkou a pálivou papriku, kmín, bobkový list a sůl a pepř podle chuti. Dobře promíchejte.
  4. Přilijte vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
  5. Přidejte majoránku, česnek a nastrouhané brambory a vařte dalších 15 minut, dokud guláš nezhoustne.
  6. Vyjměte bobkový list a podávejte horké s chlebem nebo knedlíkem.

Pokud si budete guláš chtít dopřát i jindy, kdy čas nebo síly nebudou právě na Vaší straně, využijte náš hotový jednoporcový vepřový guláš, je stejně chutný, jako byste si jej připravili.

VÍCE ČLÁNKŮ

Vyrábíme kvalitní a zdravá trvanlivá jídla, která pomáhají lidem efektivně využít čas a nedělat kompromisy ve svém zdravém životním stylu.

NAŠE PRODUKTY

Žluté kari s tofu

Tradiční thajské jídlo podle originální receptury. Jemná a přitom trochu pálivá omáčka z kokosového mléka s nejlepším tofu a šťavnatým lilkem.

Rajská omáčka

Libové plátky hovězího masa dušené v omáčce z kořenové zeleniny, cibule a rajčatového protlaku. Omáčka je dochucena divokým kořením a skořicí.

Kuřecí vývar

Základem polévky je pomalu tažený vývar s kvalitní kořenovou zeleninou a kousky libového kuřecího masa.