Rajská omáčka s hovězím masem


2,5 hod.


Řád zlaté vařečky


4 porce

Omáčky připravované z rajčat jako hlavní suroviny jsou tradiční v Itálii, odkud se historicky v různých podobách rozšířily do celého světa. V našich končinách se rajská omáčka podává obvykle s hovězím masem, mletými kuličkami nebo také plněnou paprikou a jako příloha jí slouží podobně jako v Itálii těstoviny nebo také houskový knedlík. Na rozdíl od italské verze, která je obvykle s bylinkami, je česká rajská plná voňavého koření, které jí dodává nezaměnitelnou chuť. Naše rajská je právě taková a recept na ni najdete níže.

Nestíháte? Vyzkoušejte naši hotovou rajskou omáčku s hovězím masem. Spolu s bezlepkovými těstovinami vykouzlíte v mžiku jídlo pro dva.

Pro jednoho vystačí praktické balení Kompletní Menu – Rajská omáčka s hovězím masem, penne.

Suroviny

  • 1kg hovězího zadního masa
  • kousek másla
  • 1 cibule
  • 140g rajského protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • nové koření
  • hřebíček
  • ocet a cukr na dochucení

Postup

1. Hovězí maso očistěte a s pomocí provázku svažte do válečku. Maso vložte do hrnce, zalijte ho vodou, osolte a vařte pod pokličkou cca 2 hodiny doměkka. Měkké hovězí maso potom vyndejte z hrnce, odstraňte provázek, nakrájejte na plátky a vývar nechte pro další použití. 

2. Na másle opečte na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. K cibuli potom přidejte protlak a mouku, krátce opečte, přidejte koření a zalijte vývarem z hovězího masa. Pozvolna vařte asi 15 minut.

3. Hotovou omáčku propasírujte a dochuťte cukrem, solí a octem.

4. Omáčku podávejte s plátky hovězího masa a přílohou, například houskovým knedlíkem.

Karolína Kounová Roubíčková
Karolína Kounová Roubíčková
Autorka blogu "S vášní pro jídlo".

VÍCE ČLÁNKŮ

Vyrábíme kvalitní a zdravá trvanlivá jídla, která pomáhají lidem efektivně využít čas a nedělat kompromisy ve svém zdravém životním stylu.

NAŠE PRODUKTY

Žluté kari s tofu

Tradiční thajské jídlo podle originální receptury. Jemná a přitom trochu pálivá omáčka z kokosového mléka s nejlepším tofu a šťavnatým lilkem.

Rajská omáčka

Libové plátky hovězího masa dušené v omáčce z kořenové zeleniny, cibule a rajčatového protlaku. Omáčka je dochucena divokým kořením a skořicí.

Kuřecí vývar

Základem polévky je pomalu tažený vývar s kvalitní kořenovou zeleninou a kousky libového kuřecího masa.