Risotto s červenou řepou


45 min.


Zdatný kuchař


2 porce

Risotto, to je zcela tradiční italský recept na lahodný krémový pokrm z rýže. K jeho přípravě dle italských zásad patří jen několik málo surovin, které však musí být kvalitní, a díky nim vznikne nezapomenutelný hlavní chod.

Jaká je správná rýže na italská risotta?

Základní surovinou pro přípravu správného risotta je speciální rýže. Ta by měla být kulatá a s vysokým obsahem škrobu, který pokrmu dává právě jeho typickou konzistenci. Druhy rýže jsou odvozeny od italských oblastí, ve kterých se pěstuje, na risotto se nejčastěji používají druhy Carnaroli, Vialone Nano, nebo také Arborio.

Historie risotta

Tradiční druhy rýže se již od 15. století pěstují zejména na severu Itálie a dále se distribuují do celého světa pro přípravu toho nejlepšího risotta. Traduje se, že samotný pokrm vznikl asi o sto let později, když milánskému dělníkovi do vařené rýže spadlo pár pestíků šafránu, které používal k barvení oken.

Naše varianta risotta s červenou řepou

Oblíbenost risotta ve světě vedla k různým variacím, a tak se s námi můžete pokusit o vizuálně i chuťově zajímavou verzi z červené řepy, která je díky Zeleninovému vývaru Expres Menu připravená během chvíle.

Suroviny

  • 1 lžíce másla
  • 1 menší cibule
  • 2 menší červené řepy
  • 1 hrnek rýže na risotto
  • Zeleninový vývar EXPRES MENU
  • sůl a pepř
  • hrst strouhaného sýra Pecorino

Postup

1. Cibuli nasekejte najemno, červenou řepu oloupejte a nastrouhejte.

2. V hrnci nechte rozpustit máslo a zpěňte na něm cibuli.

3. Potom přidejte červenou řepu a rýži a směs míchejte, krátce opékejte a osolte.

4. Postupně po troškách přilévejte vývar a další přidejte vždy, když se předchozí odpaří.

5. Když je rýže poloměkká (al dente) a krémová, vmíchejte do risotta nastrouhané Pecorino a nechte chvíli pod pokličkou odpočívat. Poté můžete podávat.

Vyzkoušejte také naše další vývary – hovězíslepičí.

Karolína Kounová Roubíčková
Karolína Kounová Roubíčková
Autorka blogu "S vášní pro jídlo".

VÍCE ČLÁNKŮ

Vyrábíme kvalitní a zdravá trvanlivá jídla, která pomáhají lidem efektivně využít čas a nedělat kompromisy ve svém zdravém životním stylu.

NAŠE PRODUKTY

Žluté kari s tofu

Tradiční thajské jídlo podle originální receptury. Jemná a přitom trochu pálivá omáčka z kokosového mléka s nejlepším tofu a šťavnatým lilkem.

Rajská omáčka

Libové plátky hovězího masa dušené v omáčce z kořenové zeleniny, cibule a rajčatového protlaku. Omáčka je dochucena divokým kořením a skořicí.

Kuřecí vývar

Základem polévky je pomalu tažený vývar s kvalitní kořenovou zeleninou a kousky libového kuřecího masa.