Vývar jako superpotravina? Ano, ale jen ten kvalitní

Přidáváte běžně do jídla klasický bujón v kostce? Pokud chcete mít nejen chutnější pokrmy, ale rádi byste podpořit i své zdraví, sáhněte raději po opravdovém a kvalitním vývaru.

Možná šetří váš čas, ale ne zdraví

Napadlo vás někdy pídit se po tom, co se v takové malé kostičce bujónu skrývá? Možná vás to překvapí, ale výčet složek je celkem dlouhý. A právě maso či zelenina, které by měly být hlavní složkou vývaru, jsou obvykle až na jeho konci. Jedná se navíc jen o jednotlivá procenta. Daleko větší podíl má sůl (mnohdy až 50%) a také tuky. Ne však živočišné, jak by se dalo očekávat, ale rostlinné (většinou palmové), v té horší variantě ještě ztužované. Dále nesmíme zapomenout na dochucovadla, jako je glutamát sodný, nebo jeho odvozeniny: kvasničný či drožďový extrakt. A ještě nekončíme. Přidáme ještě nějaké ty látky zvýrazňující chuť a vůni. A vývar je skoro hotov.

Dejte přednost živé potravině

Jestli vás nepřešla při čtení předchozích řádků chuť, pak máte silný žaludek. Pokud si ho ale nechcete zkazit, máme pro vás lepší řešení. Náš poctivý vývar. Výčet ingrediencí, které jsme použili při jeho přípravě, rozhodně nezabere celý odstavec. Najdete v něm totiž jen maso, vodu, zeleninu a koření. Žádný glutamát, ani převlečený za kvasničný extrakt, žádné konzervanty či kořenící směsi. Minimum soli a naopak hodně koření: bobkový list, nové koření, kamenná sůl a celý pepř. Pokud vás zajímá konkrétní množství surovin:

Na jeden litr hovězího vývaru dáváme 530g masa a kostí a 100g zeleniny (mrkev, petržel, cibule, celer, česnek).

Na jeden litr slepičího vývaru používáme 310g slepic a 120g zeleniny.

Na jeden litr zeleninového vývaru používáme 730g zeleniny.

Vývar zahřeje, ale i vyléčí

O superpotravinách se v poslední době mluví velmi často. Co tento pojem znamená? Jedná se o takové potraviny, které díky vysokému obsahu minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek, pomáhají chránit naše zdraví. A přesně takový je i kvalitní vývar. Co z něho tedy dělá superpotravinu?

  • Obsahuje kolagen, který posiluje nejen naše klouby, šlachy a další pojivové tkáně, ale podporuje i zdravou pleť.
  • Má vysoký obsah elektrolytů a uhlohydrátů, které napomáhají hydrataci našeho tělo. Hodí se tak před sportem i po něm. Navíc není příliš kalorický.
  • Obsahuje celou řadu minerálních látek: draslík, hořčík, fosfor, železo či vápník.
  • Dodá tělu energii a sílu díky kvalitním bílkovinám. Proto se doporučuje i v době velkého fyzického či psychického vypětí. Třeba ženám po porodu.
  • Skvělým pomocníkem je i při nachlazení. Nejen, že tělo zahřeje a podpoří jeho imunitu, ale doplní všechny potřebné živiny. 
  • Působí protizánětlivě. I proto se hodí v době nemoci, kdy obvykle máme problémy něco pozřít. Vývar stačí prostě jen vypít. Navíc se podílí na regeneraci střev
  • Slepičí vývar pomůže s rýmou a záněty horních cest dýchacích. A to díky aminokyselině jménem cystein, která zmenšuje množství hlenu v plicích. 

Než příště sáhnete po energetických drincích, nebo všemožných doplňcích stravy, rozmyslete si, zda vám stejnou a nebo i lepší službu neprokáže takový obyčejný a chutný vývar. 

Recepty z vývarů

V kategorii receptů najdete inspiraci, kde všude můžete využít čisté vývary Expres Menu. Vyzkoušejte například tradiční italské risotto s červenou řepou. Vývar dodá skvělou chuť také krémovým polévkám jako je bramborovo žampionový krém.

Zdroje:

VÍCE ČLÁNKŮ

Vyrábíme kvalitní a zdravá trvanlivá jídla, která pomáhají lidem efektivně využít čas a nedělat kompromisy ve svém zdravém životním stylu.

NAŠE PRODUKTY

Žluté kari s tofu

Tradiční thajské jídlo podle originální receptury. Jemná a přitom trochu pálivá omáčka z kokosového mléka s nejlepším tofu a šťavnatým lilkem.

Rajská omáčka

Libové plátky hovězího masa dušené v omáčce z kořenové zeleniny, cibule a rajčatového protlaku. Omáčka je dochucena divokým kořením a skořicí.

Kuřecí vývar

Základem polévky je pomalu tažený vývar s kvalitní kořenovou zeleninou a kousky libového kuřecího masa.