Žijte zdravěji díky sníženému přijmu lepku

Kompletní vyřazení lepku z vašeho jídelníčku nemá smysl. V případech, že nemusíte. To znamená, pokud netrpíte celiakií, kde je přísná bezlepková dieta nutností, anebo nemáte prokázanou intoleranci na lepek. Bezlepková dieta může zdravému člověku uškodit, protože si vaše střeva odvyknou na lepek. Snížení příjmu lepku ale může pomoci ke zdravějšímu životnímu stylu a u některých i k redukci váhy. A přitom to není tak složité, jak by se mohlo zdát.

Polévky bez lepku

Podzimní sychravé počasí je za dveřmi a nic nedokáže lépe zahřát než poctivá polévka. My polévky milujeme a jíme je během celého roku. Nikdy nám nechybí připravený vývar, který poté využíváme na další vaření od italského risotta až po asijské polévky. Vývary přidají na vitamínech a chuti také krémovým polévkám a omáčkám.

Při správném poměru zeleniny a vývaru je po rozmixování krémová polévka dostatečně hustá na to, abych už nemusela přidávat žádnou mouku. Bez mouky je tak i vaření polévky rychlejší, protože mouku byste v polévce měli nechat povařit alespoň 15 minut.

Nedaří se vám uvařit čirý vývar anebo prostě nemáte čas na jeho přípravu? Mrkněte na naše slepičíhovězí vývary, které jsou navíc v sáčcích, které jsme vyhodnotili jako nejvíce ekologické balení pro naše jídla. Netrpí tak příroda, ani vy.

Jak zahustit omáčku bez mouky

Svíčková, hovězí guláš nebo třeba kuře na paprice? České hotovky zvládnete uvařit i bezlepkově.  Svíčkovou zahušťuji pouze přidáním zeleniny. Díky velkému poměru zeleniny a vody se tak obejde klidně i bez smetany a na mouku můžete zapomenout zcela.

Guláš zahustěte třeba bezlepkovou moukou. Osobně preferuji kukuřičnou, která má pro mě nejvíc neutrální chuť. Ale vyzkoušejte si sami, která vám a vašim strávníkům nejvíce vyhovuje. Dnes už bezlepkové mouky seženete kromě zdravé výživy i ve velkých supermarketech a některých lékárnách.

Jaké jsou bezlepkové mouky:

  • Rýžová
  • Kukuřičná
  • Kokosová
  • Pohanková
  • Nebo mouka z ořechů – mandlová, z vlašských ořechů nebo z lískových ořechů

Kaše k snídani

Je pro vás snídaně bez pečiva naprosto nepředstavitelná? Klasické české pečivo je převážně vyráběno z bílé mouky, která je z hlediska výživy a množství lepku nejhorší. Komplexnější sacharidy nabízí obiloviny v přirozené podobě. Vybírejte třeba jáhly, pohanku, rýži nebo kroupy. Skvělou variantou jsou i ovesné vločky.

A z těchto všech obilovin lze připravit obrovské množství variant kaší. Na začátku jsem vařila podle receptů na internetu. Teď už se nebojím ani kaše á la „co dům dal“. Variant je hrozně moc když se ti osaháte, vymyslíte si vlastní kombinaci, kterou si každý zamiluje. Nebojte se experimentovat.

Jaké druhy kaší můžete vyzkoušet:

  • Uvařené vločky – lepkové i bezlepkové – vařte v mléce nebo v rostlinném mléce. Pokud nevynecháváte laktózu, kaše z mléka je za mě v této variantě favorit. Dochuťte skořicí nebo kardamomem a nezapomeňte na špetku soli, která pomůže vyniknout chuti. Naše oblíbená varianta je s jablky nebo hruškami povařenými v javorovém sirupu.
  • Fementované vločky – vločky večer smíchejte s vodou nebo s rostlinným mlékem – za mě je favorit kokosové. Sůl a skořice pak dodá chuť. Ráno vás čekají „nabobtnané“ fermentované vločky. Ideální s čerstvým ovocem ze zahrádky – maliny, jahody, meruňky. A nezapomeňte na ořechy.
  • Barevné smoothie misky – rozmixované ovoce nemusíte jen pít jen ve sklenici. Přidáním banánu nebo avokáda do mixéru zvýšíte hustotu a můžete v klidu podávat v misce. U nás podáváme se sladkou domácí granolou, která je plná ořechů a semínek

Tyto barevné kaše rozzáří víkendové ráno, ale zvládnete je i v pracovní dny. Chystáte se na cestu nebo chcete mít doma kaše připravené pro případ, že byste si je nestihli uvařit? Mrkněte na naše bezlepkové ovesné kaše. Nebojte se doplnit ořechy a ovoce, které máte zrovna po ruce. Získáte zdravou a plnohodnotnou snídani, která si klidně zaslouží i fotku na Instagram.

Proč je fermentování zdravější

Fermentace neboli kvašení je zjednodušeně proces, při kterém dochází k rozpadu organických látek na jednodušší látky, které jsou pro organismus lépe stravitelné. V případě lepku je to teď obrovsky moderní kvásek, ze kterého vyrobíte od chleba až po pizzu a loupáky. Problém fermentace je v tom, že se jedná o proces, který chce čas a také trochu zkušeností. Po cestě se dá hodně věcí zkazit, ale výsledek určitě stojí za to. Garantují vám, že když se naučíte dělat domácí kváskový chleba, ten z obchodů už nebudete moci ani vidět. Ano, ani bílé rohlíky.

Linda Olivová
Linda Olivováhttp://www.travelkitchen.cz
Jsem holka z Krkonoš, která sbírá zážitky po světě. Při potápění jsem potkala 4 druhy žraloků, ale zatím ani jednoho mořského koníka.

VÍCE ČLÁNKŮ

Vyrábíme kvalitní a zdravá trvanlivá jídla, která pomáhají lidem efektivně využít čas a nedělat kompromisy ve svém zdravém životním stylu.

NAŠE PRODUKTY

Žluté kari s tofu

Tradiční thajské jídlo podle originální receptury. Jemná a přitom trochu pálivá omáčka z kokosového mléka s nejlepším tofu a šťavnatým lilkem.

Rajská omáčka

Libové plátky hovězího masa dušené v omáčce z kořenové zeleniny, cibule a rajčatového protlaku. Omáčka je dochucena divokým kořením a skořicí.

Kuřecí vývar

Základem polévky je pomalu tažený vývar s kvalitní kořenovou zeleninou a kousky libového kuřecího masa.